Posted by: Alexandru Peres | November 1, 2011

Maidanezii, o altă emblemă a României!

Situaţia câinilor comunitari rămâne un subiect controversat, mai ales că proiectul de lege privind gestionarea acestei probleme devenită naţională a fost amânată în Parlament.

Gravitatea fenomenului cu care se confruntă nu numai Capitala, ci şi majoritatea oraşelor importante din ţară, a determinat PDL să înceapă o acţiune de responsabilizare a cetăţenilor care vor decide singuri soluţiile potrivite pentru fiecare comunitate. Aceasta este esenţa proiectului de lege. Partidul de guvernământ este conştient că numai comunicând cu cetăţenii, deciziile sale vor găsi sprijin şi susţinere. Campania de semnături iniţiată sub titlul sugestiv “Eliberează-ţi oraşul! Decide soarta câinilor fără stăpân”, are rostul să informeze populaţia cu privire la principalele prevederi ale acestui proiect.

Legea nu impune soluţii obligatorii (adoptarea, eutanasierea) altele decât cele decise de comunitate. Obligatorie pentru autorităţi este doar consultarea cetăţenilor. Aceştia vor decide dacă maidanezii vor fi returnaţi pe străzi, vor fi eutanasiaţi sau păstraţi în adăposturi. Desigur, vocea decidentă este vocea majorităţii.

Problema câinilor maidanezi este una extrem de importantă şi, în pofida presiunilor venite din partea ONG-urilor (cele mai multe interesate de bani, nu de câinii comunitari!), proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2001 trebuie adoptat. De ce? Pentru că haitele fără stăpân sunt un adevărat pericol public pentru trecători, mai ales în ceas de noapte. Exemple de atacuri nocturne asupra întârziaţilor, şi nu numai, sunt nenumărate. Citeam zilele trecute scrisoarea unei mame din Constanţa, foste mame de fapt, a cărei fetiţă a fost omorâtă de către câinii maidanezi în anul 2008. Se ştie, de pildă, că numai în primele două luni ale anului, în Bucureşti, aproape 1.500 de persoane au fost muşcate de câini, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prin Centrul Antirabic. Săptămâna trecută, un copil de 11 ani din comuna Roşia Montană a ajuns la spital în stare gravă, după ce a fost muşcat de faţă de un câine lăsat nesupravegheat. De fapt, copiii sunt principalele victime ale câinilor fără stăpân şi astfel de exemple le găsim în toată ţara.

Ei bine, ce le răspundem părinţilor şi familiilor victimelor patrupedelor? Cum reacţionează gălăgioasele ONG-uri în aceste cazuri? De ce „iubitorii de animale” nu se înghesuie să adopte maidanezi? De ce ONG-urile sunt preocupate doar de soarta câinilor comunitari, nu şi de victimele acestora? Nu am auzit, din păcate, despre ONG-uri care să atragă fonduri europene pentru construcţia de adăposturi pentru câinii comunitari. Aceasta ar trebui să fie principala lor preocupare şi nu opoziţia vehementă faţă de o lege care le-ar lăsa fără obiectul muncii şi fără… bani!

În nicio ţară civilizată nu se întâlnesc câini vagabonzi pe străzi. Cum este posibil ca părinţii să nu-şi poată lăsa copii afară din casă de teamă că în jurul blocului hălăduiesc câini vagabonzi, care pot oricând să-i atace?

Şi printre membrii PDL sunt mulţi iubitori de animale, şi noi avem câini acasă. Însă e o mare diferenţă între un animal îngrijit şi unul care se află pe străzi. Nimeni nu poate pretinde că, pe străzi, câinii au o viaţă prea bună: nu sunt îngrijiţi, nu au ce mânca, hoinăresc în haite şi atacă tot aşa. Nicio ţară civilizată nu-şi doreşte aşa ceva!

Pe de altă parte, să ne uităm şi la costuri în aceste vremuri de restrişte economică: 400 de lei este costul tratamentului pentru o persoană muşcată de câinii fără stăpân; 375 de lei costă îngrijirea lunară a unui câine dintr-un adăpost, mai mult decât pensia minimă garantată de stat (300 de lei); 107 milioane de euro ar fi costurile anuale ale îngrijirii maidanezilor în adăposturile special construite, în timp ce construcţia unui spital de primiri urgenţe cu 500 de locuri ar costa 90 de milioane de euro.

Aşadar, cetăţenii vor decide singuri soarta animalelor fără stăpân! Doresc să fie retrimişi pe stradă? Doresc să îi adopte? Cu atât mai bine, atâta timp cât nu le vor da drumul după câteva zile, cum se întâmplă, de regulă.

Din păcate, în adoptarea acestui proiect de lege ne-am lovit, ca întotdeauna, de opoziţia PSD şi PNL, care resping orice proiect de lege numai pentru că e iniţiat de Coaliţie.

Dragi cetăţeni, problema câinilor comunitari trebuie cumpănită cu grijă şi înţelegere. Ca şi a celor căzuţi victimă acestora. Contează, înainte de toate, ceea ce este mai bine pentru comunitatea în care locuiţi. Iar dacă doriţi o soluţie, atunci acordaţi-ne o semnătură!

Senator Alexandru Pereş


Leave a comment

Categories